„ Înainte de a ţi se încredinţa cârma corăbiei, trebuie să fi fost vâslaş; să fi vegheat la proră şi să fi urmărit vânturile, dacă vrei să conduci tu însuţi corabia.” Aristofan
Râsul te face mai sănătos, îți dă o stare de bine iar dacă ai norocul să te prindă pregătit pentru a îi primi efectele te curăță și de moravurile cele rele și te învață a te corecta. Tușele îngroșate ale personajelor comice îți oferă oportunitatea de a-ți detecta propriile minusuri, te eliberează de frica de a ți le recunoaște, pentru ca mai apoi tu să capeți puterea de a le corecta și în final să poți râde cu lacrimi de tine, cel care ai fost. Acesta este marele câștig al hohotelor de râs.
Încă ne face să râdem după mai bine de 2000 de ani
Comediile lui Aristofan (cca 450 – cca 388 î.Hr.) este considerat ca fiind cel mai important reprezentant al comediei vechi grecești, unsprezece din cele patruzeci de piese scrise de el s-au păstrat intacte și au ajuns până în zilele noastre. Avem astfel ocazia să vedem în comedia greacă veche o libertate de exprimare a criticii politice și sociale cu puternice accente satirice din care nu lipsesc invectivele și nici umorul licențios.
Palton îl sfătuia pe unul dintre conducătorii vremii să citească din comediile lui Aristofan dacă vrea să cunoască mai bine oamenii și instituțiile Atenei.
Deși scrise în urmă cu mai bine de 2000 de ani, comediile sale reușesc încă să ne facă să râdem. Să îndrăznim a presupune că deși suntem trecuți prin modernitate, post-postmodernitate în esență lucrurile nu s-au schimbat? Dincolo de aroganța noastră de oameni moderni, existență continuă să ne surprindă prin absurditate și excese. Preferăm ca lucrurile cele mai serioase ori grave să ne fie spuse în glumă, încă.
Iată mai jos un fragment din piesa „Norii” (423 î. Hr.) de Aristofan.
„Phidippide: – Revin la ceea ce spuneam când mi-ai tăiat vorba. Și, înainte de toate, îți voi pune următoarea întrebare: mă băteai când eram mic?
Strepsiade: – Da, din interes și solicitudine pentru tine.
Phidippide: Spune-mi atunci, n-ar fi drept ca și eu să-ți dovedesc interesul și să te bat, de vreme ce a-i bate pe oameni înseamnă a te interesa de ei?”
Dacă v-am făcut curioși mai jos aveți și alte resurse pe care le puteți accesa.
Piesa „„ Broaștele de Aristofan” ” (fragment) la Radio România Cultural.