Dacă ai pornit în căutarea unui loc de muncă și ai trimis deja CV-uri către angajatori este bine de știut că până să ajungi tu la interviu ajung recrutorii pe profilul tău de pe rețelele de socializare
Odată ce ai pornit o campanie pentru a îți găsi un loc de muncă și ai trimis CV-ul către diverse companii este bine să ai în vedere faptul că specialiștii HR (human resources) ai acestora parcurg nu doar CV-ul și scrisoarea de intenție ci vizualizează și conturile pe care le ai pe diverse rețele sociale. Astfel, au o imagine mai exactă cu privire la profilul candidaților pe care îi au în vizor. Prin urmare, ținuta din mediul digital se pare că este la fel de importantă ca și cea din ziua interviului.
Și candidații pot utiliza acest instrument.
Spre exemplu, poți vizualiza conturile companiei sau pe cele ale persoanelor responsabile de departament sau chiar directorii executivi, CEO pe care cu siguranță îi pot găsi cu ușurință pe rețele de tipul LinkedIn. Așa îți poți face o idee mai clară despre profilul celor îți pot fi interlocutori la interviul de angajare și poți chiar puncta la nivel personal dacă ai fost riguros în demersul de a te pregăti pentru interviul respectiv.
Dacă ai pornit campania pentru noul tău loc de muncă, pune-te în locul recrutorului HR și privește-ți conținutul profilurilor tale de pe rețele sociale prin ochii acestuia. Apoi, dacă crezi că este cazul umblă un pic la ”setări”. Ca și în cazul ținutei vestimentare, reglajul este unul fin pentru că, până la urmă, dacă trebuie să pari cu totul altcineva decât ești cu adevărat pentru a obține un anume loc de muncă imaginează-ți cum va fi pentru tine zi de zi la acel loc de muncă.
Știi deja cât contează prima impresie și orice interacțiune în registrul informal, dacă ai parcurs și celelalte articole ale noastre pe tema interviului de angajare. Prin urmare, oricât de mari ar fi emoțiile din ziua interviului este important ca de la momentul în care ai intrat pe poarta companiei să tratezi pe toată lumea cu respect, să te adresezi politicos atât portarului, persoanei de la secretariat sau contra candidaților prezenți la același interviu ca și tine. Este bine de știu că cei de la departamentele de resurse umane ale companiilor nu sunt persoane lipsite de creativitate așa că nu se știe de fapt cu cine ai interacționat crezând că este persoana de la recepție.